Spanien är favoritlandet att pensionera sig

Abuelos-playa

Spanien är favoritlandet att pensionera sig

Att gå i pension är en viktig etapp i livet. Vi har förtjänat att få uppleva detta ögonblick efter många års hårt arbete. Det blir allt vanligare att man vill få ut det bästa av denna period i livet och pensionärerna söker sig därför utåt och flyttar utomlands. Spanien, tillsammans med Panama, är ett av de länder dit pensionärerna väljer att flytta och njuta av pensionärslivet. Man vad är det som är så speciellt med Spanien som gör att det är ett av pensionärernas favoritländer? Det ska vi berätta för dig.

Fem anledningar att leva som pensionär i Spanien

Det finns många anledningar till att  vill slå sig till ro i Spanien. Var och en drivs, i för sig, av sina personliga skäl, men även andra orsaker, väl kända av européerna, ligger också bakom detta val, som t e x ekonomi, skatt, hälsa, etc.

1-. Socialförsäkring

En av de övervägande fördelarna som placerar landet högt upp på listan på länder folk vill leva i som pensionärer är socialförsäkringen som Spanien erbjuder sina invånare, oberoende om man är spansk medborgare. Det finns etablerade avtal mellan länderna inom EU och som medborgare i ett EU-land har man rätt till de socialförsäkringssystem som finns i andra medlemsstater. Det spanska socialförsäkringssystemet är ett av de bästa och mest kompletta.

 2-. Perfekt klimat för hälsan

Om vi fortsätter med hälsotemat är det viktigt att nämna att klimatet i Spanien är det bästa som finns för hälsan, i synnerhet om man har ledbesvär, depressioner, etc. Varmt och milt klimat som lockar den som söker lugn och ro, sol och strand.

75 Couple Enjoying A Game Of Golf Abuelos%20y%20ejercicio3menopausalsex

3-. Platser där man finner lugn och ro

Spanien är det bästa landet om du söker efter behagligt livstempo och privilegierade platser; idealiska för att pensionärerna ska få vila och njuta av livstiden utan jobb och komplikationer. Det spanska tempot och siestan är de lockbeten som mest drar till sig turister. Medelhavskusten är en av de bästa platserna för de pensionärer som lever på ställen där det varken finns hav eller strand. Det finns inget härligare än att lägga sig i solen eller njuta av en behaglig strandpromenad.

 4-. Skattefördelar

En faktor som man bör ha i åtanke är skattefördelarna för de europeiska pensionärer som slår sig ner i Spanien. Medan det finns länder med höga skattesatser, tillämpar man i Spanien dubbelbeskattningsavtalet. Detta avtal innebär att de personer som har sin skattehemvist i Spanien endast betalar skatt i Spanien.
Vi vill även lägga till att processen för att få pensionen utbetald i Spanien från ett annat europeiskt land är väldigt enkel.

 5-. Lättköpta bostäder

Avslutningsvis, men inte mindre viktigt för det, vill vi lyfta fram att det är väldigt enkelt för en europé att flytta till Spanien. Mäklarservicen i Spanien är utmärkt och man kan få den på flera olika språk. Du behöver bara framföra till mäklarbyrån villkoren som bostaden ska uppfylla och mäklarna jobbar därefter på att hitta och erbjuda dig en passande bostad. Du får ta del av fotomaterial och beskrivningar av passande bostäder för att hitta den perfekta bostaden i Spanien. På detta sätt kan man som pensionär flytta in i sin drömbostad genast efter ankomsten till Spanien.
Att leva i Spanien är, utan tvekan, många européers dröm. De ser ett land med en omgivning som passar deras livsstil, där de kan njuta av det vuxna livet. Det finns få länder där man kan hitta samlade alla de fördelar som finns i Spanien.

Subscription form

Posted in Allmän info | Tagged , , , , | Comments Off

Det spanska hälso- och sjukvårdssystemet

Det spanska hälso- och sjukvårdssystemetDet spanska hälso- och sjukvårdssystemet

I Spanien har det privata och offentliga hälso- och sjukvårdssystemet generellt hög standard. Bosatta utlänningar, med både spanskt socialförsäkringsnummer och obligatorisk dokumentation, får tillgång till gratis eller subventionerad offentlig sjukvård.

Offentlig sjukvård

För att få tillgång till den allmänna sjukvården eller det nationella sjukvårdssystemet (Sistema Nacional de Salud) ska du först begära ett socialförsäkringsnummer hos spanska Försäkringskassan (INSS). Därefter får du ett patientkort och tilldelas en vårdcentral. Innan du begär ett socialförsäkringsnummer krävs det att du folkbokför dig och visar upp ett personbevis som intygar att du är bosatt i kommunen.

Du får tillgång till offentlig sjukvård om du är:

Anställd eller egen företagare bosatt i Spanien och betalar sociala försäkringsavgifter.

Temporärt bosatt i Spanien och innehavare av europeiskt sjukvårdskort.

Privat sjukvård

Genom att det finns hundratals privata kliniker och sjukhus i hela landet underlättas tillgången till privat sjukvård i Spanien. Man kan till ett överkomligt pris bli mottagen av en privat läkare, men det kan bli dyrt om sjukdomsbilden är komplicerad eller om man behöver akut sjukvård.

Om du föredrar att tillgå det privata sjukvårdsystemet är det rekommendabelt att teckna en sjukförsäkring.

Subscription form

 

Posted in Uncategorized | Tagged , , | Comments Off

Hur mycket kostar det att äga en bostad i Spanien?

Hur mycket kostar det att äga en bostad i Spanien?Hur mycket kostar det att äga en bostad i Spanien?

Många av våra kunder brukar fråga oss om hur mycket det kostar att äga och underhålla en bostad i Spanien. Vissa av dem brukar till och med vara oroliga över att kostnaderna, som tillkommer välbehaget att äga en bostad i ett land med sol och värme, kan bli för höga.

Men det finns ingen anledning till att vara orolig. Att äga en bostad i Spanien har visat sig vara ganska ekonomiskt fördelaktigt i jämförelse med andra länder.

Nedan följer en kort överblick över den spanska fastighetsskatten.

Utöver de fasta drift- och underhållskostnaderna, tillkommer årliga fastighetsavgifter- och skatter som räknas utifrån bostadens storlek och bostadstyp.

Impuesto Sobre Bienes Inmuebles – IBI- kommunal fastighetskatt

IBI är en kommunal fastighetsskatt som man betalar oavsett om man är bosatt eller inte i Spanien. Den beräknas utifrån fastighetens taxeringsvärde som fastställs av kommunen.

IBI – i generella drag brukar denna skatt uppgå till ca 150-400 EUR/år.

Impuesto sobre la Renta de No Residentes – IRNR- inkomstskatt för icke bosatta bostadsägare

Om du är icke bosatt bostadsägare, utan hyresinkomster eller andra inkomstkällor i Spanien, baseras denna skatt på fastighetens värde.

IRNR är en fast skattesats på 19 % eller 24 %, som baseras på en viss procent av fastighetens taxeringsvärde; 1,1 % om taxeringsvärdet är reviderat och 2 % om det inte är reviderat, samt 1,1 % på 50 % av köpeskillingen om det visar sig att fastighetens taxeringsvärde inte varit registrerat. Nedanstående hjälper dig att få en uppfattning av hur mycket det kan röra sig om:

Om en fastighet till exempel har ett taxeringsvärde på 100 000 EUR, räknas skatten ut enligt följande:

IRNR- skatteunderlaget är 1,1 % av taxeringsvärdet på 100 000 EUR eller 1 100 EUR. Skatten skulle uppgå till 19 % eller 24 % av 1 110 EUR eller 209 alternativt 264 EUR/år.

Om du är bosatt bostadsägare betalar du inkomstskatt baserad på de inkomster du haft under året. Skattesatsen beräknas utifrån inkomstens storlek.

Avgift till bostadsrättsföreningen

Om bostaden ingår i ett bostadskomplex med områden avsedda för gemensamt nyttjande är varje ägare skyldig enlig lag att vara medlem i bostadsrättsföreningen. Under årsmötet godkänner alla medlemmarna den årliga budgeten som ska ägnas åt underhåll av de gemensamma områdena.

Varje ägare betalar en avgift som kan variera mellan 35 och 45 EUR i månaden.

Avgiftens storlek varierar beroende på antalet ägare och vad ingår i de gemensamma områdena, som t e x pool eller hiss.

Försäkring

Du vill säkert teckna en hemförsäkring som omfattar bostaden och bohaget.

Försäkringsbeloppet skiljer sig självklart beroende på bostadstypen och bostadens värde, eventuellt från 180 till 380 € per år.

Förhoppnings har vi med detta hjälpt dig att skaffa en uppfattning om hur mycket det skulle kosta att äga en bostad i det soliga Spanien.

Subscription form

 

 

 

Posted in Uncategorized | Tagged , | Comments Off

Bostadspriserna i Spanien följer den uppåtgående trenden

baja-precio-vivienda

De ökade bostadspriserna i Spanien är ett tecken på att bostadsmarknaden har återhämtat sig. Enligt den spanska statistiska centralbyrån, INE, ökade bostadspriserna i Spanien med 4,2 % under andra kvartalet, jämfört med de tre första månaderna, och med 4 % under samma period under 2014. Detta är den högsta ökningen som marknaden fått känna på sedan bostadsbubblan sprack. Dock har inte återhämtningen gjort sig lika märkbar i hela landet, utan mest i Madridregionen och regionerna vid Medelhavet såsom Costa Blanca.

Kreditvärderingsinstitutet Standars & Poors (S & P) uppskattar emellertid att priset på bostäder i Spanien kommer under 2016 att öka med 2,5 % och under 2017 med 4 %. Det är den tilltagande ekonomiska återhämtningen och de låga räntorna som har gett upphov till denna ökning.

Även Costa Blanca, ett av de områden som minst har känt av krisen, ivrar nu för att marknaden återhämtar sig tack vare två uppenbara faktorer: sol och konkurrenskraftiga priser. Bostäder på Costa Blanca har slagit in på en positiv riktning på marknaden, både i design och pris. Dessa faktorer i kombination med sol och tilldragande nöjesutbud har omvandlat området till en favorit i Spanien för bostadsköp.

Den utländska förfrågan fortsätter att öka och under det andra kvartalet uppgick den till 12,8 % av alla bostadsköp i Spanien. Nationaliteterna som leder rangordningen för bostadsköp är: britter (19,8%), fransmän (8,1 %), tyskar (7,6 %), belgare (6,5 %), svenskar (5,6 %) och italienare (5,3 %). Ryssarna hamnar på sjunde plats med sina 3,9 %, en siffra som bekräftar den nedåtgående trenden som märkts av under de senaste kvartalen.

Den utländska marknaden kommer i framtiden att vara avgörande och en stadig ökning av antalet utländska köpare tillför bostadsmarknaden i sin helhet stabilitet. Likaså stimulerar den ökade efterfrågan på turistmål i Spanien till en ny utveckling inom dessa områden.

 

Besök oss www.medlandspanien.se

Posted in Allmän info | Tagged , , , , , | Comments Off

3 anledningar till varför bostadspriserna i Spanien kommer att öka de kommande åren

bostadspriserna i Spanien Bostadspriserna i Spanien har börjat återhämta sig. Enligt färska rapporter, publicerade av Bankinter och Standard & Poors, kommer denna återhämtning att konsolideras under de kommande två åren.

Kreditvärderingsinstitutet Standard&Poor’s bekräftar att förbättringarna av bostadsmarknadens villkor kommer att fortsätta, men den kommer att bromsas p g a olika faktorer: lågt antal nybildade hushåll och nedgång i befolkningsantalet p g a lågt barnafödande. Dessa två demografiska variabler påverkar negativt bostadsefterfrågan. Med utgångspunkt från dessa faktorer, förutser S&P att stabiliseringen av marknaden bör fortsätta fram till år 2017. Man väntar sig att priserna kommer att gå upp med 2,5 % i år och nästkommande år. För år 2017 prognoserar man en ökning med 4 %.

Bankinter uppskattar att höjningarna kommer att vara ojämna, beroende på det geografiska läget, men man förväntar sig att priserna i år kommer att återhämta sig successivt med en ökning på ca 2 %. Man tror att priserna nästa år kommer att öka med 4 %, dock endast på vissa ställen. Faktorer som kan bidra till att bostadspriserna ökar under de kommande månaderna är:

  1. Förhållandet mellan de ekonomiska insatserna kommer att normalisera: det ökade välståndet, sedan början på 2014, har bidragit till att ett hushåll ägnar 32,5 % av sin årliga bruttoinkomst till att betala sin bostad, en nivå som är jämförbar med den som gällde under åren 2000-2001. Denna siffra är mycket lägre än de 49 % som gällde under år 2008, då priserna nådde sin höjdpunkt.
  2. Bristen på utbud: i storstädernas centrala bostadsområden har byggaktiviteten lamslagits, viket har bidragit till att utbudet har gått ner drastiskt.
  3. Storstäderna och de populära turistområdena återhämtar sig: under de två sista kvartalen har priserna gått upp i Madrid och Barcelona, liksom i vissa kommuner vid kusten med enastående bostadserbjudanden.

Källa: Idealista.es

Posted in Allmän info | Tagged , , , , | Comments Off

BOSTADSSÖKNING

SÖKNING

Hittar du inte vad du behöver?
Använd vår avancerad sökning »