Facebook Pixel

BO OCH ARBETA I SPANIEN.

Allt du behöver veta

Även om europeiska medborgare kan röra sig fritt i hela Schengenområdet och inte kräver visum, kan de som vill bo och arbeta i Spanien dra stor nytta av det nya skattesystemet för utlandsstationerade som ingår i den nya lagen om nystartade företag och som avser de så kallade Digital Nomads.

Sedan 1 januari 2023 gäller denna nya lag inte bara anställda och administratörer utan även personer som bedriver ekonomisk verksamhet på egen hand, såsom egenföretagare och entreprenörer. Lagen omfattar även familjemedlemmar till skattebetalaren.

Den personliga inkomstskattelagen (IRPF) innehåller en speciell lag för arbetare som är bosatta på ett spanskt territorium, vilket gör det möjligt för dem att få sitt uppehållstillstånd i Spanien som digitala nomader och kan då betala skatt i Spanien i upp till sex år i följd – som icke-residenta.

På så sätt beskattas de i Spanien för sina inkomster från arbete och ekonomisk verksamhet över hela världen, med en fast skattesats på 24 % (47 % från 600 000 euro).

VEM KAN NYTTJA DENNA LAG?

 

  • Anställda eller egenföretagare som kan utföra sitt yrke på distans.
  • Människor som bedriver en entreprenöriell ekonomisk verksamhet i Spanien och högt kvalificerade yrkesverksamma som tillhandahåller tjänster till framväxande företag eller som bedriver utbildning, forskning, utveckling och innovationsaktiviteter.

ALLMÄNNA KRAV FÖR ATT BEVILJAS DIGITAL NOMAD

  • Inte ha varit bosatt i Spanien under de senaste 5 åren.
  • Inkomst på minst 25 000 €/år för den sökande
  • Ytterligare inkomst på minst 9 500 €/år för make/maka och familjemedlem
  • Sjukförsäkring verksam i Spanien, med en giltighetstid på minst 1 år
  • Har inget brottsregisterVisa tre års arbetslivserfarenhet eller ha högre utbildning

För anställda och inte egenföretagare:

  • Företag med minst ett års existens
  • Kontrakt med företaget med minst 3 månaders anställning, såvida inte kontraktet är med ett spanskt företag och i så fall krävs inget tjänstgöringskontrakt.
  • Brev från företaget som intygar att medarbetaren kan arbeta på distans.

För egenföretagare:

  • Visa en kommersiell relation med kunder under en period av minst 3 månader.
  • Intäkterna måste härröra från minst 80 % av icke-spanska företag.

Fast skattesats på 24 % (47 % från 600 000 euro)

HUR ANSÖKER MAN?

Detta förfarande utförs genom att tillhandahålla viss dokumentation till den spanska socialförsäkringen. Många advokatbyråer erbjuder konsulttjänster för att underlätta processen och säkerställa att allt görs korrekt.

ANDRA FÖRDELAR MED ATT ARBETA I SPANIEN

Utöver de skattefördelar som lägre skattebetalningar medför, finns det andra mycket attraktiva faktorer för att bo och arbeta i Spanien:

Livskvalitet. Spanien är det land som hamnar på andra plats i världen när det gäller förväntad livslängd, enligt OECD. Matvanorna, tack vare medelhavskosten, och dess milda klimat bidrar till detta. Säkerhet, medelhavsklimat och goda hälsoindikatorer, bland andra faktorer, gör landet till en attraktiv destination för utlänningar att bo och arbeta i.

Sjukvårdssystem. Tillgången till hälsosystemet är allmän, vilket garanterar utländska arbetare och utplacerade personer praktiskt taget samma hälsotjänster som spanska medborgare.

Internationell utbildning: Det finns mer än 40 internationella skolor i de regioner där våra projekt är tillgängliga. Dessutom finns offentliga och privata skolor med särskilda program som innehåller ämnen i engelska och tvåspråkig undervisning.

Internettäckning och nätverkshastighet: Spanien är ett av de bäst positionerade länderna när det gäller fiberoptik och 5G-anslutning, tack vare utvecklingen av sin digitala infrastruktur och den kontinuerliga utbyggnaden av fiberoptiska linjer.

Coworking-utrymmen: Förutom de många privata och offentliga affärscentra i de flesta kommuner där våra produkter finns, inkluderar många nya projekt coworking-rum bland deras lokaler.

Om du är redo att starta din dröm om att bo och arbeta i Spanien kan vi hjälpa dig att hitta den perfekta platsen.