Facebook Pixel

Hur du finansierar ditt köp i Spanien

 

7 saker du bör veta

 

Spanska banker och vissa utländska kreditgivare är villiga att finansiera köp av en bostad i Spanien, och kraven för att beviljas ett lån är väl definierade. Här förklarar vi 7 saker du bör veta innan du ansöker om ett lån:

Lånebelopp

Lånebeloppet får inte överstiga 60–70 % av bostadens uppskattade värde. Det uppskattade värdet görs av en värderingsman som är godkänd av Spaniens centralbank. Tänk på att du bör ha 50% finansiering klart från annat håll innan du ansöker om lån. Skatter och andra avgifter ingår inte i värderingen.

Skulddelen

Skulddelen får inte överstiga 35 % av nettolönen. Det vill säga summan av delbetalningarna av det nya lånet plus eventuellt lån i hemlandet får inte överstiga 35 procent av den ordinarie månadsinkomsten. (Exempel: Om ett par tjänar 5.000 euro netto per månad, får summan av den nya lånekostnaden tillsammans med befintliga lån, inte överstiga 1.750 euro)

Låneperiod

Den maximala löptiden för ett bolån är 25 år (till 75 års ålder). De vanligaste bolånevillkoren är mellan 10 och 20 år.

Ränta

Hypotekslån finns i två typer beroende på ränteupplägget:

 

  • Rörlig. Den vanligaste typen och kopplas till Euribors 12 månaders ränta- med ett tillägg som för närvarande ligger på ca 1,45 % till 2 % och kommer att följa Euribor.
  • Fast. Fler och fler bolån tecknas med en fast ränta som för närvarande ligger på 4% – 5%, vilket innebär att inteckningsräntan betalas månadsvis till en fast kostnad.

Kostnader och utgifter

Banken kan ta ut en uppläggningsavgift på mellan 1 till 2 % av lånebeloppet. Kunden måste också bära kostnaden för värderingen av fastigheten. Kostnader och skatter måste tas ut av banken sedan 2019 års bolånelag trädde i kraft.

Lösa lån i förtid

Avgifterna för tidigare återbetalning får inte överstiga 0,25% under de första  3  åren av lånet. För lån med fast ränta stiger avgiften till 2%. Dessa avgifter tas ut för partiell och full återbetalning av lånet. Dessa förtida återbetalningsavgifter är vanligtvis förhandlingsbara, särskilt för partiella inbetalningar.

Finansiell mäklare

I vissa finansiella kulturer finns det möjlighet att ta hjälp från ett finansiellt rådgivningsföretag, andra föredrar att göra upp själva direkt med banken. Trots att man tar en extra kostnad hos finansiella rådgivare underlättar dessa i hög grad valet av det bästa lånet, de kan jämföra erbjudanden från olika banker, och ge råd om möjligheten att få lån utan att du själv behöver prata med bankerna. På Medland har vi ett stort kontaktnät som kan hjälpa dig att välja din bästa rådgivare.

Som en slutlig rekommendation anser vi att det är viktigt att du vet dina finansieringsalternativ och din möjlighet att få ett lån i Spanien innan du överväger en visningsresa. Du sparar tid och pengar, och även om du kanske inte kan få det belopp du vill, kan du alltid prata med din lokala bank för att överväga finansiering på hemmaplan