Facebook Pixel

Skatter och kostnader för att köpa en nybyggd fastighet i Spanien

Om du köper en ny fastighet är den huvudsakliga skatt som betalas på bostaden IVA (mervärdesskatt), för närvarande fastställd till 10% för nybyggda fastigheter, gäller även för garage och förråd som köps tillsammans med bostaden. IVA betalas direkt till byggaren för varje betalning som görs. Det finns också en andra skatt som kallas AJD (Stämpelskatt) som skall betalas när du undertecknar lagfarten i närvaro av en notarie public och som för närvarande utgör 1,5% av fastighetens värde i Valencia-regionen (2% i Murcia).

Om du köper en begagnad fastighet är den huvudsakliga skatten du måste betala ITP (Property Transfer Tax), för närvarande fastställd till 10% i Valencia-regionen och 8% i Murcia. Denna skatt betalas när du undertecknar köpeavtalet.

Eftersom du också måste betala notarie publicus, registrator och advokatarvoden rekommenderar Medland att 14 % av nettopriset på fastigheten ska lägga till den totala kostnaden för köpet.

Om du ansöker om ett hypotekslån måste du också räkna in uppläggningsavgiften och kostnaden för värdering i bedömningsrapporten. Resterande kostnader antas av banken. Detta kan uppgå till ytterligare 1-2% beroende av förhandlingarna med banken.

Nedan kan du se ett exempel på kostnaderna för en typisk nybyggd fastighet med ett pris på 200.000 euro (utan bankfinansiering).