Facebook Pixel

Uppskattade kostnader för att äga en bostad i Spanien

I de flesta fall medför underhållet av en bostad på kusten inte alltför stora ekonomiska påfrestningar. Utöver de vanliga driftkostnaderna som vatten och el, bestäms de årliga skatterna och andra kostnader efter storleken och typen av bostad.

IBI (Kommunal fastighetsskatt)

Den kommunala fastighetsskatten tillfaller bostaden, oavsett vem som är ägare. Den beräknas på basis på fastighetens taxeringsvärde (värdet brukar ligga under marknadsvärdet, ibland väsentligt mycket lägre), en procentsats som fastställs av motsvarande kommun. Generellt brukar denna kostnad uppgå till 150-400 EUR per år.

IRNR (Inkomstskatt för icke residenta)

Om den nyköpta bostaden är avsedd för permanent boende utgår ingen inkomstskatt för fysiska personer. Om bostaden däremot är avsedd för fritidsboende ska denna tas upp i den årliga deklarationen.
Den beskattningsbara inkomsten fastställs till 1,1 % av taxeringsvärdet i det fall det har ändrats och till 2 % om detta inte har ändrats, eller 1,1 % av 50 % av köpeskillingen om bostaden ännu inte har värderats. Skattesatsen tillämpas därefter på resultatet av denna beräkning.

Om en fastighet har ett taxeringsvärde på 100 000 euro beräknas skatten enligt följande:
Inkomstskatt (IRPF): Skatteunderlag = 1,1% av taxeringsvärdet (100 000 euro) = 1 100 euro. Skattebeloppet som den skattskyldige ska betala är resultatet av skattesatsen som tillämpas detta belopp. Om din skattesats till exempel är 19 % (allmän skattesats för EU-medborgare som utländska medborgare i Spanien) blir inkomstskatten 209 euro per år.

Utöver de skatter som är förknippade med bostadsägande (IBI och annan skatt än resident) måste följande beaktas:

Samfällighetsavgift

Om din bostad ingår i ett bostadsområde, urbanisation eller i en fastighet med gemensamma anläggningar, är man som ägare enligt lag skyldig att gå med i samfälligheten som styrelsemedlem. I samband med det årliga styrelsemötet godkänns samfällighetens budget. Varje ägare betalar en avgift till samfälligheten och denna uppgår vanligtvis till 45-200 EUR per månad. Avgiftens storlek beror på antalet ägare och typ av anläggningar som ingår som t e x pool, hiss eller SPA.

Försäkring

Kostnaden för hemförsäkring beror på typ av bostad och utrustning som ingår. Kostnaden kan variera mellan 180 och 380 EUR per år för en medelstor och vanlig bostad.

Pool / Trädgårdsskötsel

Detta gäller endast villor och vissa radhus med egen pool. Det finns företag som specialiserar sig på denna typ av service och de kommer att besöka din fastighet en gång i veckan och ta hand om din trädgård, rengöring och kemisk behandling av poolen.

Så, vilka utgifter måste jag betala varje år?

Nedan kan du se ett exempel för en typisk lägenhet med ett inköpspris på € 200.000